Carigrad

više destinacija, Turska

Opis destinacije

Konstantinopolj ili Carigrad, smešten između Mramornog mora, moreuza Bosfor i zaliva Zlatni rog, bio je prestonica tri velika carstva: rimskog, vizantijskog i osmanskog. Nakon osnivanja moderne republike Turske, današnji Istanbul nije više prestonica, ali ostao je najveći grad u državi. Prostire se na dva kontinenta, Evropi i Aziji. Danas je sedište Vaseljenske patrijaršije koja je duhovni centar Pravoslavne crkve.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Carigrad
Sa posetom Sofije
19.06. / 24.06.2024.

CENA: 25.500 din. 

U SLUČAJU VEĆIH POREMEĆAJA CENA NA SVETSKOM TRŽIŠTU OD DANA OBJAVE PROGRAMA (VEĆIH OD 10%), AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE CENE

Aranžman obuhvata:
- 3 noćenja sa doručkom u hotelima  u širem centru grada 3* u 1/2 i 1/3  sobama sa kupatilom po programu
- Prevoz visokopodnim turističkim busom
- Licenciranog pratioca grupe.
- Lokalnog vodiča u Istanbulu
- Duhovno vodstvo putovanja
- Krstarenje Bosforom

Aranžman ne obuhvata:
- Individualne troškove
- Ulaznice za lokalitete  gde se isti nalaćuje a nije uključeno po programu (Sveta Sofija, Dolmabahče, tursko veče)
- Hranu, sem doručka u hotelima
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje – 1000 dinara  (grupna polisa sa pokrićem do 15.000e za putnike do 75 godina starosti, za starije NA UPIT )

ZBOG SPECIFIČNOG SAOBRAĆAJA U ISTANBULU MOGUĆE JE DA ĆE AUTOBUS STATI DO 500m OD HOTELA TE JE POTREBNO DA SAMI PRTLjAG PRENESETE DO HOTELA.

Cene fakultativnih izleta su podložne promenama i zavise od broja prijavljenih (minimum 30 osoba za relaizaciju) , a na dan 16.01.2024. cene su:
– Tursko veče – 40e
– Dolmabahče palata – 45e
– Topkapi i Aja Irina – 45e

- Ulaznice za Aja Sofiju će biti oko 25e, a za Aja Irinu oko 15e /ulaznice za Aja Irinu za sve prijavljene koji su uplatili depozit do 15.01.2024. su uključene u cenu).

Napomena: Molimo da svoje pomjanike ispišete u više primeraka pre polaska na putovanje i ispovedite se kod svog sveštenika ukoliko za to imate potrebu. Duhovnik putovanja će svakako biti na raspolaganju.

- Doplata za 1/1 sobu je 12500 din. – na upit!
- Doplata za drugo mesto u autobusu 12500 din. – na upit!
- Poseban zahtev za sedište 3000 din. (prvi red nije moguć) – na upit!
1. dan – Polazak iz Beograda u večernjim časovima u dogovoreno vreme. Noćna vožnja kroz Srbiju i Bugarsku ka Turskoj, uz kraća usputna zadražavanja radi pauze i obavljanja graničnih formalnosti.

2. dan – Dolazak u Istanbul u prepodnevnin časovima. Obilazak Gvozdene bugarske crkve posvećene Svetom Stefanu. To je jedina u svetu pravoslavna gvozdena crkva i izgrađena je u 19. veku. Nalazi se na samoj obali Zlatnog roga. Nakon toga, odlazak do Vaseljenske (Carigradske) patrijaršije čije je sedište crkva Svetog Đorđa. Celivanje moštiju Sveta Tri Jerarha i prvih hrišćanskih svetiteljki, poklonjenje čudotvornim ikonama i stubu na kom je bičevan Isus. Odlazak u hotel i smeštaj. Nakon toga, slobodno vreme za obilazak Kapali čaršije, najpoznatijeg bazara sa zanatlijama i trgovcima svih profila, koji vas vraća u davna vremena. Zlatno pravilo kupovine ovde je cenkanje. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan – Doručak. Odlazak do „Zejrek“ džamije nekadašnjeg manastira Pantokrator. Ukoliko bude zatvoreno, razgledanje spolja. Izgradio ga je u 12. veku car Jovan II Komnin sa suprugom caricom Irinom i posvećen je Hristu Pantokratoru. U njemu je od 1314. do 1320. godine živeo oslepljen Stefan Dečanski, kome je Sveti Nikola vratio vid. Nakon toga, odlazak na krstarenje Bosforom (uključeno u cenu) – moreuzom koji povezuje Crno i Mramorno more i razdvaja Evropu i Aziju. Posle krstarenja poseta crkvi Vlaherna ili Bogorodičinoj crkvi, u kojoj je uspostavljen praznik Pokrova Presvete Bogorodice, koja se u 10. veku pojavila i svojim časnim pokrovom zakrilila ceo narod koji joj se molio pri napadu Saracena. Zatim odlazak do crkve Hrista Spasitelja u polju tj. Hore (naziv je označavao da je u polju tj. van gradskih zidina u vreme kada je bila izgrađena u 5. veku). Obilazak crkve spolja, jer je zbog restauracije zatvorena za posete.  Posle toga poseta manastira Bogorodice – Živonosnog istočnika. Prema predanju, prvu crkvu je podigao car Lav I u 5. veku na mestu gde mu se javila Presveta Bogorodica u žbunu od kiparisa i rekla da vodom sa izvora napoji i umije slepog čoveka, koji je tada progledao. Slobodno vreme. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan – Doručak. Pešački obilazak istorijskog dela grada, Teodosijev stub – drevni egipatski obelisk koji je rimski car Teodosije 390. godine doneo iz Aleksandrije; Hipodrom čija je izgradnja počela u rimsko doba 203. godine po uzoru na Cirkus Maksimus u Rimu, a završen je u vreme cara Konstantina 325. godine. Imao je oblik potkovice i mogao je da primi više destina hiljada gledalaca. Danas su sačuvana samo tri antička stuba: Egipatski obelisk, Zmijski stub, Zidani obelisk. Nakon toga, obilazak crkve Svete Sofije, remek dela vizantijske arhitekture.  Današnju crkvu je podigao car Justinijan I na temeljima Konstantinove i Teodosijeve crkve. Gradili su je najbolji graditelji svoga vremena, Antemije iz Trala i Isidor iz Mileta, od 532. do 537. godine. Od 1453. do 1935. godine bila je džamija, potom muzej, da bi 2020. godine ponovo postala džamija. (od 2024. godine najavljena je naplata ulaznica za ulazak u Svetu Sofiju, ulaznica nije uključena). Zatim odlazak do crkve Svete Irine (ulaznica nije uključena u cenu i košta oko 15e), pravoslavne crkve koja se nalazi u spoljašnjem delu dvorišta palate Topkapi. Izgradio ju je car Konstantin Veliki. Nakon toga, panoramski obilazak Beogradske kapije, kvarta koji je osnovao sultan Sulejman Veličanstveni kada je 1521. godine osvojio Beograd i deo njegovog stanovništva u Carigrad. Tu se nalaze Beogradska crkva, Beogradska džamija i Beogradski memorijal. Slobodno vreme ili fakultativni obilazak Dolmabahče palate. Mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska na tursko veče. Povratak u hotel. Noćenje.

5. Dan – Rano ujutru doručak i odjava iz hotela. Polazak ka Bugarskoj. Dolazak u Sofiju u predvečernjim časovima i ukoliko vreme dozvoli poklonjenje moštima Svetog kralja Milutina i panoramsko razgledanje grada. Polazak u večernjim časovima ka Srbiji.

6. Dan – dolazak u Beograd u jutarnjim časovima. Kraj programa.
Plaćanje je u dinarima na račun agencije koji se dobija uz ugovor sa instrukcijama za plaćanje. Moguće je plaćanje na rate do polaska bez čekova ili do 15.12.2024. uz čekove, ali sa uplatom depozita od 30%.

LOV

Organizator putovanja je turistička agencija TA Lovćen, broj licence OTP 259/2010. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije TA Lovćen. OUP

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama