Saudijska Arabija

08.11.2024, Saudijska Arabija

već od 3900€

Opis destinacije

Saudijska Arabija (službeno Kraljevina Saudijska Arabija je arapska država, i najveća država Arapskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji. Na zapadu dugom obalom izlazi na Crveno more, a na istoku na Perzijski zaliv. Graniči na severu s Jordanom, Irakom i Kuvajtom, na jugu s Jemenom, na jugoistoku s Omanom te na istoku s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Katarom. Ima morsku granicu s Bahreinom s kojim je povezana mostom. Zauzima površinu od oko 2.150.000 km2 i ima 30,7 miliona stanovnika.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Saudijska Arabija

Termin putovanja:
08. - 15.11.2024.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI U EURIMA :
Cena data po
broju osoba
Cena aranžmana po osobi u
dvokrevetnoj sobi
10 pax
15 pax
4,215€
3,900€
Single roomDoplata 460 €

- Individualna organizacija putovanja do 14 pax 
- Grupna organizacija putovanja od 15 pax  

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:
- Prevoz avionom na relaciji Beograd-Istanbul -Rijad I Jeddah-Istanbul-Beograd - Viza 
- smeštaj u hotelu 3-4* na bazi 7 polupansiona, 
- organizacija i vođstvo puta. 

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA: 
- putno zdravstveno osiguranje, 
- individualni troškovi 
1.Dan 07.11.2024 BEOGRAD-RIJAD  
Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u 18h .  
Polazak aviona za Rijad TK1084 u 20:00h. Noćni let,  
obroci u avionu.  
  
1. Dan 08.11.2024. BEOGRAD –RIJAD 
Sletanje u Rijad u 06:00.Transfer do hotela. Smeštaj. Krećemo u obilazak Rijada. Obilzak počinjemo posetom istorijskom centru Kralja Abdulazisa I nacionalnom muzeju kraljevine Saudijske Arabije.( Nacionalni muzej Saudijske Arabije je nacionalni muzej koji se nalazi u naselju Al-Muraba u Rijadu, Saudijska Arabija. Osnovan 1999. godine, deo je istorijskog centra kralja Abdulaziza i okružen je parkom al-Vadi na severu i parkom al-madi na istoku, koji zajedno čine istočnu stranu Nacionalnog Muzejskog parka.) 
Obilazak nastavljamo obilaskom Masmak tvrdjavi- Tvrđava je podignuta oko 1865. godine u  prestonici arapskog plemena Al Saud. Al Saudi su bili toliko oslabljeni unutrašnjim sukobima da  su u godinama koje su usledile došli pod vlast Al Rašida iz Haila, koji su proširili svoje carstvo  severno od Rijada i potčinili unutrašnjost Arapskog poluostrva. Proterali su emira Al Sauda iz  Rijada, koji je otišao u izgnanstvo u Kuvajt 1891. godine.  
U januaru 1902, mladi emir Abd al-Aziz ibn Saud, zajedno sa sedam sledbenika, uspeo je da  pregazi tvrđavu Masmak i preuzme grad Rijad. Ovaj napad na tvrđavu u središtu gradskih  trgovačkih aktivnosti i zauzimanje teritorije predaka Al Sauda od 1824. godine, bio je početak  osvajanja čitavog područja današnje Saudijske Arabije, koje je završeno tek 1932. godine,  osvajanjem Asira. Obillazak nastavljamo starom bazaru(Al Dira Suk),put nastavljamo do kraljeve  kule Skaj Bridz I uzivanje u pogledu.( Ski Bridge, Rijad, nalazi se u Kingdom Centru, šestom  najvišem neboderu u Saudijskoj Arabiji sa 99 spratova. Jedinstvena struktura zgrade čini je  neizostavnom atrakcijom u gradu. Obrnuti parabolični luk sa mostom na vrhu je pravo  arhitektonsko čudo i čini ga trećom najvišom zgradom na svetu sa rupom. Most je dugačak 65  m i nalazi se na nadmorskoj visini od oko 300 m. Do ovog mosta možete doći brzim liftom koji  vas vodi kroz pod do plafona za delić sekundi. Panoramski pogled na grad sa Nebeskog mosta  je ono što ga čini tako poznatom atrakcijom u Rijadu. 
Povratak u hotel.Večera. Noćenje. 

2. Dan 09.11.2024. RIJAD-USHAIQER-QASSIM 
Doručak.Obilazak Rijada nastavljamo do istorjskog centra Ad Dirija.( Dirija ranije romanizovana kao Dereje i Darija, je grad i guvernorat u Saudijskoj Arabiji koji se nalazi na severozapadnoj periferiji saudijske prestonice, Rijada. Dirija je bio prvobitni dom saudijske kraljevske porodice i služio je kao glavni grad Emirata Dirija pod prvom saudijskom dinastijom od 1727. do 1818. Danas je grad sedište guvernerata Dirija, koji takođe uključuje sela Ujajna , Džubejla i Al-Amarija, između ostalih, i deo je provincije Ar Rijad. Okrug Turaif, prva prestonica Saudijaca u Diriji, proglašen je UNESCO-vom svetskom baštinom 2010. godine. Sam izgled grada može se lako proučavati u Nacionalnom muzeju Saudijske Arabije uz pomoć detaljnog modela grada velikih razmera koji je tamo izložen.  Vožnja se nastavlja do Al Kaseb sela(200 km),dolazak I uživanje u tradiciji.( Al-Kasab je drevni  grad koji je poznat još od predislamske ere po proizvodnji soli i pšenice. Grad se nalazi 160 km  udaljen od Rijada i poznat je i po svojim pesnicima. Salt Flats Al Kasab je zanimljivo mesto za posetu jer možete videti proizvodnju sirove soli iz ravnih  površina zemlje prekrivene solju. Godišnje proizvodi oko 200.000 tona soli i od davnina je poznat  po visokokvalitetnoj soli i još se prodaje u plastičnim paketima širom Kraljevine. 
Prema zapadu od slanih ravnica, zemljište se graniči sa masivnim peščanim dinama pustinje Ad  Dahna. Salt Flats Kasab se nalazi nešto više od sat vremena vožnje od glavnog grada, tako da  možete lako planirati jednodnevni izlet ovde ako ste u Rijadu.) 
Put nastavljamo do Ushaiper sela(45 km-30 minuta).Voznja do Al Qassim-a.( Provincija Kasim,  poznata i kao Regija Kasim, jedna je od 13 provincija Saudijske Arabije. Smešten u srcu zemlje u  blizini geografskog centra Arapskog poluostrva, ima populaciju od 1.336.179 stanovnika i  površinu od 58.046 km². Poznato je da je „prehrambena korpa“ zemlje, po svojim  poljoprivrednim dobrima. 
Al-Kasim ima najmanji udeo stanovništva koje živi ispod lokalne granice siromaštva u Saudijskoj  Arabiji. To je sedmi najnaseljeniji region u zemlji posle Džizana i peti najgušće naseljeni. Ima više  od 400 gradova, naselja, sela i beduinskih naselja, od kojih je deset priznato kao gubernija.  Njegov glavni grad je Burajdah, koji naseljava oko 60% ukupnog stanovništva regiona.  Guverner provincije od 1992. do 29. januara 2015. bio je princ Fejsal bin Bandar, koga je  nasledio princ Fejsal bin Mišal.) 
Dolazak u hotel.Večera.Noćenje. Noćenje. 

3. dan 10.11.2024. AL QASSIM/HAIL 
Doručak.Vožnja do Aloqilat muzeja I Burajdah muzeja.( Buraidah i okolno prostranstvo istorijskih  gradova, sela i naselja pružaju mnoge intrigantne mogućnosti za jednodnevne izlete. Jedna  stanica bi trebalo da uključi posetu muzeju Alokilat. Ovo istorijsko mesto sadrži preko deset  hiljada retkih dokumenata koji se odnose na prve ljude koji su živeli u regionu - kao i alate i  komercijalne mape korišćene za navigaciju okolinom i šire. Provođenje jednog dana u muzeju  trebalo bi da pruži apsolutno jedinstvenu priliku da saznate više o regionu i kulturi – a pošto ima  toliko toga da se vidi, preporučuje se da posetioci izdvoje najmanje 4-5 sati vremena da istraže  celu lokaciju. Poseta muzeju Alokilat je odličan način da razmislite o bogatoj istoriji Saudijske  Arabije i razmotrite odakle potiču tradicionalni običaji i način života danas, kao i kako su  lokalno stanovništvo komuniciralo i gradilo odnose (i komercijalnu razmenu) sa drugim 
zemljama u regionu. Muzej Alokilat predstavlja veliko kulturno nasleđe i zaostavštinu za narod  Saudijske Arabije u regionu i odražava hiljade godina istorijskih artefakata i podataka, jer vodi  put u očuvanju prošlih dostignuća – omogućavajući posetiocima da cene ove retke dragulje u  sadašnjosti dan, i daleko u budućnost.) 
Vožnja do grada Unajzah ili zvanično Guvernorat Unaizah (takođe se piše Onaizah, Onizah ili  Unaizah; arapski: mḥạfẓẗ ʿnyzẗ Muhafizaudiasʼ) je grad Provincia Arabia u Savinu Al Kaizah. Leži  južno od glavnog grada provincije Burajde i severno od Rijada, glavnog grada Kraljevine  Saudijske Arabije. To je drugi po veličini grad u provinciji Al-Kasim sa populacijom od 184.600  (popis 2022. godine). 
Istorijski gledano, Unaizah je bila važna tačka zaustavljanja muslimanskih hodočasnika koji su  dolazili iz Mesopotamije (danas Irak) i Persije (sada Iran) na putu za Meku. Mnogi naučnici i  istoričari veruju da je Unaizah bila naseljena stotinama godina pre širenja islama, pozivajući se  na to u brojnim pesmama nekih od najvažnijih pesnika predislamske Arabije, kao što je Imru' al 
Kais.),gde pri dolasku u grad imamo obilazak grada, Musukaf kulturnom marketu I istorijskom  Hamdan muzeju. Put nastavljamo do grada Hail (290 km).Dolazak I smestaj u hotel.Večera. Noćenje. 

4. dan 11.11.2024. HAIL 
Doručak.Obilazak počinjemo od tvrdjave Qishla,( Kishlah ili Al-Kishlah je palata u centru grada  Hail u Saudijskoj Arabiji. Izgrađen je 1940-ih kao skladište artiljerije i oružja za vreme kneževine  princa Abdulaziza bin Musaada Al Sauda iz provincije Hail. To je dvospratna palata od blata,  dimenzija 142,8k141,2 metra, visine zidova 8,5 m, a ima osam osmatračnica uz zidine sa dve  glavne kapije, istočnu i zapadnu. 
Kishlah dolazi od turske reči za tvrđavu ili kasarnu (Kısla). Svrha izgradnje je bila da postane  centralna lokacija za armijske trupe koje tamo stižu. Tada je to bio zatvor do kraja kneževine  bin Musaad, kada ga je vlada preuredila u istorijsku zgradu. 
Tvrđava Kišlah je 1995. pretvorena u spomenik baštine),obilazak nastavljamo do Jubih stena I  obilazimo arheološki lokalitet.( Poznato je da dva regiona sadrže najbolje i najstarije primere  neolitske kamene umetnosti: Jubbah, severozapadno od grada Ha'il - i Shuvaimis,  jugozapadno od Ha'ila i blizu grada al-Haiit. Od ove dvojice, Džuba je najpoznatiji i najviše  objavljivan.
Oaza Džuba je ostatak drevnog jezera koje je bilo bogato vlažnijim periodima sa ljudima,  florom i divljim životinjama. Danas, zahvaljujući relativno visokom nivou vode i modernoj  hidrološkoj tehnologiji, Jubbah je grad koji se brzo razvija. Peščano more pustinje Nafud  okružuje vetrovitu ravnicu veličine 16 puta 5 km (10 puta 3 milje) oko Džube. Zapadno od oaze  je Džebel um Sanman, ili „Planina dve kamilje grbe“. To je ovaj uspon od peščara gde se mogu  naći neke od najboljih kamenih umetnosti na Arapskom poluostrvu. 
Neolitske slike u Džubi, kao I u Šuvajmisu, duboko su urezane u kamene litice u oblastima gde  često nema patine. Dubina rezova omogućava da se slike jasno prikažu dok sunce grablje  preko njih, čak i u odsustvu bilo kakve promene boje. Oni su izuzetno dobro izvedeni i mora da  im je trebalo dosta vremena da se završe.) 
Vožnja do grada Hail-a.Transfer do hotela,smestaj.Večera.Noćenje. 

5. dan 12.11.2024. HAIL-AL ULA (Madinah Saleh) 
Doručak.Put nastavljamo do Madinaha (320 km)(.Dolazak I prvo obilazak Madinah Salehu a  zatim (Qasr Al Bint,Qasr Al Farid,Jabl Okmeh,Jabl Khraibeh),posećujemo stari market,put dalje  nastavljamo I obilazimo prirodne stene koje su poznatije kao Slonove stene.( Prava ikona AlUle,  stena u obliku slona koja se proteže 52 metra u nebo, njen peščar tople nijanse oblikovan je  erozijom vetra i vode tokom miliona godina. Poznata na arapskom kao Jabal AlFil, Slonova  stena je posebno magična u sumrak kada sunce koje bledi baca očaravajuću duboku  grimizno svetlo preko trupa i tela AlUlinog čuvenog geološkog pahiderma) Vožnja do hotela.Smeštaj.Većera. Noćenje. 

6. dan 13.11.2024. AL ULA-MADINAH 
Doručak.Vožnja do Madinaha (320 km).( Hegra je arheološko nalazište koje se nalazi u oblasti Al-'Ula u okviru provincije Medina u regionu Hidžaz, Saudijska Arabija. Većina ostataka potiče iz Nabatejskog kraljevstva (1. vek nove ere). Ovo mesto čini najjužniji i drugi po veličini grad u kraljevstvu posle Petre (sada u Jordanu), njenog glavnog grada. Mogu se naći i tragovi lihijanske i rimske okupacije pre i posle nabatejske vladavine.

Arheološko nalazište leži u sušnom okruženju. Suva klima, nedostatak preseljenja nakon što je  lokacija napuštena, i preovlađujuća lokalna verovanja o lokalitetu doveli su do izuzetnog  stanja očuvanosti Al-Hidžra, pružajući opsežnu sliku o nabatejskom načinu života. Smatra se da  obeležavaju južni obim Nabatejskog kraljevstva, poljoprivreda u oazi Al-Hidžra i postojeći bunari  pokazuju neophodne adaptacije koje su Nabatejci izvršili u datom okruženju — njegovo izrazito  posebno naselje je drugo po veličini među nabatejskim kraljevstvom, dopunjujući ono u više  poznato arheološko nalazište Petra u Jordanu. Lokacija lokaliteta na raskrsnici trgovine, kao i  različiti jezici, pisma i umetnički stilovi koji se ogledaju u fasadama njegovih monumentalnih  grobnica dodatno ga izdvajaju od drugih arheoloških lokaliteta. Propisno je stekao nadimak  „Prestonica spomenika“ među 4.000 arheoloških nalazišta Saudijske Arabije. 
Kuran smešta naseljavanje područja od strane naroda Samudi u dane proroka Saliha, između  Nuha (Noa) i Huda s jedne strane, i onih Ibrahima (Abrahama) i Muse (Mojsija) s druge strane.  Međutim, konačna istorijska hronologija se ne može dobiti kroz redosled stihova zbog činjenice  da se kur'anska poglavlja (vidi suru) bave različitim temama nehronološkim redom. Prema  Kuranu, Tamudi su bili kažnjeni od Boga zbog svog idolopoklonstva, pogođenog zemljotresom i  udarima groma. Stoga je ovo mesto steklo reputaciju ukletog mesta — imidž koji nacionalna  vlada pokušava da prevaziđe dok nastoji da razvije Mada'in Salih zbog svog potencijala za  turizam. 
Unesko je 2008. godine proglasio Madain Salih mestom baštine, postavši prvo mesto svetske  baštine Saudijske Arabije. Izabran je zbog svojih dobro očuvanih ostataka iz kasne antike,  posebno zbog 131 monumentalne grobnice isklesane u stenama, sa bogato ukrašenim  fasadama, iz Nabatejskog kraljevstva.) 
Dolazak u Medinah I obilazak Uhud mountain(Planina Uhud) je planina severno od Medine, u  regionu Hedžazi u Saudijskoj Arabiji. Visok je 1.077 m (3.533 stopa) i dugačak 7,5 km (4,7 milja).  To je bilo mesto druge bitke između islamskog proroka Muhameda i mušrika iz njegovog  plemena Kurejšija. Bitka kod Uhuda vođena je 19. marta 625. godine između snaga iz male  muslimanske zajednice Medine i snaga iz Meke, u severozapadnoj Arabiji.), put nastavljamo do  Sela mountain, Battle of the Trench Area,nastavljamo obilazak do dzamije The Seven  Mosques,Majsid Quba Mosque,Al Qiblatayn.Transfer I smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

7. dan 14.11.2024. JEDDAH 
Doručak.Transfer do Medina stanice I odlazak/polazak za Jeddah. 
Poseta istorijskom delu grada koi ukljucuje Nasef Kuću.( Izgradnja Nasseef House-a na glavnoj  ulici stare Džede, Suk al-Alavi, počela je 1872. godine, a završena je 1881. godine za Omara  Nasseefa Efendija, člana bogate trgovačke porodice i tadašnjeg guvernera Džede. Kada je  Abdulaziz Ibn Saud ušao u grad u decembru 1925, nakon opsade Džede, ostao je u Bajt Nasifu.  Tokom svog ranog boravka u gradu, koristio ga je kao kraljevsku rezidenciju i ovde je primao  goste. [potreban citat] Džon R. Bredli, autor knjige Saudijska Arabija izložena: Unutar kraljevstva  u krizi, opisao je Nasif kuću kao „neku društvenu zajednicu“. salon" 1920-ih, kada su se tu  okupljali konzuli i trgovci. Kuća je pripadala porodici Nasif do 1975. godine, kada ju je  Muhamed Nasif pretvorio u privatnu biblioteku koja je na kraju sakupila 16.000 knjiga, koje je  svako mogao da čita. Danas ove knjige pripadaju centralnoj biblioteci Univerziteta Kralj  Abdulaziz.) Putovanje nastavljamo do Alalawi tradicionalnog marketa I obilazak istorijskog dela.Obilazak  muzeja I fontana u Jedahu.Obilazak grada Altajbat(Abdulrauf Khalil Museum)- Muzej Abdul  Raouf Khalil je deo Međunarodnog grada nauke i znanja Tajebat i muzej koji morate posetiti  kada ste u Džedi. Muzej je zaista grad za sebe, koji oživljava predislamsku i islamsku istoriju kroz  300 soba u 12 zgrada, muzej uključuje kuću saudijske Arabije, kuću islamskog nasleđa, kuću  međunarodnog nasleđa i javnu baštinu Izložba..Transfer I smeštaj u hotel .Večera.Noćenje. 

8. dan 15.11.2024. JEDDAH 
Doručak.Napuštanje hotela.Obilazak Jeddaha I poseta Floating mosque(dzamije). ( Džeda je lučki grad u provinciji Meka, Saudijska Arabija, koji se nalazi duž obale Crvenog  mora u regionu Hidžaz. Džeda je komercijalni centar zemlje. Nije poznato kada je Džeda  osnovana, ali Džeda je porasla 647. godine kada ju je kalif Osman napravio kao putnički  centar koji služi muslimanskim putnicima koji idu u sveti grad Meku na islamsko hodočašće. Od  tog vremena, Džeda je služila kao kapija za milione hodočasnika koji su stigli u Saudijsku Arabiju,  tradicionalno morskim, a nedavno i vazdušnim putem Sa populacijom od oko 3.751.722 ljudi od 2022. godine, Džeda je najveći grad u provinciji Meka, najveći grad u Hidžazu, drugi po veličini grad u Saudijskoj Arabiji (posle glavnog grada Rijada) i deveti po veličini na Bliskom istoku . Takođe služi i kao administrativni centar OIC-a. Islamska luka Džeda, na Crvenom moru, je trideset šesta najveća morska luka na svetu i druga najveća i druga najprometnija morska luka na Bliskom istoku (posle luke Džebel Ali u Dubaiju). 

Džeda je glavna kapija u Meku Šarif, najsvetiji grad u islamu, 65 kilometara (40 milja) istočno,  dok je Medina, drugi najsvetiji grad, 360 kilometara (220 milja) severno. Ekonomski, Džeda se  fokusira na dalji razvoj kapitalnih ulaganja u naučno i inženjersko liderstvo u Saudijskoj Arabiji i  
na Bliskom istoku. Džeda je bila četvrta u regionu Afrike, Bliskog istoka i 'stan zemalja u Indeksu  gradova inovacija 2009. 
Džeda je jedan od glavnih odmarališta u Saudijskoj Arabiji i proglašena je beta svetskim  gradom od strane Studijske grupe i mreže za globalizaciju i svetske gradove (GaVC). S obzirom  na blizinu grada Crvenom moru, ribolov i morski plodovi dominiraju kulturom ishrane za razliku  od drugih delova zemlje. Na arapskom, moto grada je „Jeddah Ghair“, što u prevodu znači  „Džida je drugačija“.) 
Naše putovanja završavamo na mestu gde se može videte Jeddah (Jeddah sign) I naparaviti  lepe fotografije. Transfer do aerodroma. Let za Beograd preko Istanbula TK93 .Poletanje  aviona U 14:15h .Presedanje u Istanbulu 1h20m. Dolazak u Beograd u 19:30h. Završetak  putovanja.

- doplata za 1/1 sobu na upit 
- 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre početka putovanja 
- 40 % prilikom rezervacije, ostatak čekovima građana ili putem administrativne zabrane do kraja  godine, zaključno sa 20.12.2024 
- platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD 

MOND

Organizator putovanja je turistička agencija Mondorama, broj licence OTP 140/2021 od 27.10.2021. kategorija A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Mondorama. Opšti uslovi putovanja

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama